Biografia In Limba Romana

LAZIN-ANDREI, OLGA MAGDALENA

publicist, istoric, prof. univ. dr.

S-a născut în 4 noiembrie 1963, la Satu Mare, fiind primul copil al familiei Eugen Lazin, născut în anul 1938, la Satu Mare, producător de uleiuri esentiale si de floarea soarelui, şi Magdalena Lazin, născută Iosefciuc, la Bixad, lângă Negreşti-Oaş, în anul 1935, contabilă la UFET Sighet, familie care, în anul 1966 s-a stabilit în Sighetu Marmaţiei.

Are un frate, Alexandru Lazin, născut în Sighet, în anul 1965.

Studii şi activitate. A terminat Şcoala generală nr. 3 din Sighet, unde a avut-o ca profesoară de limba română, pe Ileana Zubaşcu-Cristescu, care i-a influenţat si magnetizat intelectul, apoi a terminat zece clase la Liceul Pedagogic, din acelaşi oraş.

Dar Sighetul i s-a parut intotdeauna un oras mic. Visul Dsoarei Lazin a fost mereu America. O atrageau mereu polaritatile, si principiile polaritatii geografice si climatice.

In anii ’70, Lazin a luat multiple examene la Liceul MIHAI EMINESCU in BAIA-MARE, unde a intrat la FILOLOGIE, Sectia Limba Romana-Limba Engleza, si a finalizat Liceul cu Bacalaureat în 1986.

Tot in baia mare a intrat la Universitatea de Nord, Departamentul de FILOLOGIE, Limbile ROMANA si ENGLEZA BRITANICA in 1982.

De aici, cu ambitii mari de a pleca peste hotare ca sa isi ia Doctoratul in Istorie, Dr Lazin s-a transferat in anul doi la Universitatea Babes Bolyai unde a terminat in 1990 FILOLOGIE, ROMANA si ENGLEZA AMERICANA in 1990.

După terminarea studiilor liceale si pedagogice, cu un Masters in mana,

Prof. Lazin a devenit Lector de limba engleză şi limba română în Cluj.

Dupa 1989, se casatoreste cu Pipas valerian si se transfera la Şcoala nr. 2, in Sighet, unde preda Limba Engleza Britanica.

In paralel, Prof Olga L. a predat Limba si Literatura Romana, în localitatea Tisa, ca profesor de limba română, între anii 1987-1989.

În iunie 1990, a absolvit Facultatea de Filologie- secţia Limba Română-Limba Americană, din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca.

In 1991 tinara absolventa a decis ca sa plece în America, şi s-a stabilit în Los Angeles, in statul California.

La Universitatea Californiana Los Angeles, acum scriitoarea Olga lazin, prin eforturi sustinute si-a luat Masteratul în Istoria Americii, în anul 1996, şi doctoratul în Istoria Globalizării Tehnologiei si Comertului Liber, teza de Doctorat de 480 de pagini, se focalizeaza asupra Managementul Comercial Liber, şi Globalizarea Educaţiei Civice, în anul 2001.

Dr Olga Lazin este profesor de Istorie a Globalizării şi a Blocurilor de Comerţ Liber, cât şi Societate Civilă în USA şi Mexic. Predă cursuri de Istoria Individului, a Familiei şi a Comunităţii la nivel de Colegiu şi Universitate. A predat Istorie, timp de 26 de ani la UCLA-University of California Los Angeles, CSUDH timp de 10 ani, pina in 2008: la Universitatea Californiana Long Beach, cât şi la Universitatea Californiană Irvine, timp de 25 de ani.

Profesor Lazin a publizat 14 carti si numeroase articole de specialitate asupra Comertului Liber in regiunile lumii.

Globalizarea Este Descentralizata, este bestseller pe Amazon de 2 ani, incepind din 2017.

„Cum Am Scapat vampirismului din Transilvania spre Vest’ este cotata ca cel mai bun non-fiction pe BOOKCLUB.org in USA.

Alte funcţii deţinute: din anul 1995-prezent, Director de Studii ale Globalizării: Mărci latino-americane în lume; 1989, Director de programe pentru Studii ale Europei Moderne; 1994, Director PROFMEX, NAFTA-Studii ale Uniunii Europene; 1997, Editor şef, revista web PROFMEX-„Mexicul şi lumea”; 2004, Coordonator de program, Iniţiativa PROFMEX de a dezvolta predarea şi cercetarea în America de Nord, Universitatea Baja California, Tijuana; 2005, Director, Cercetarea mondială şi Dezvoltarea pieţei; Răspândirea brandului de mâncare GRUMA (America şi Mexic); 2009, Profesor, Universitatea din Guadalajara, 1 an Post-doctorat, UCLA, 2001-2006. În perioada 2006-2014, a fost Cercetător, UCLA-Director PROFMEX, Programe de Cercetare şi Dezvoltare PROFMEX (Consorţiu Mundial de Cercetare).

Vorbeşte şi scrie următoarele limbi: engleză, română, spaniolă, franceză, latină, italiană şi maghiară.

A scris numeroase articole în publicaţii de specialitate; a participat la diverse seminarii, conferinţe şi simpozioane, în: USA, Mexic, Ungaria, Belgia, România, Franţa, Federaţia Rusă, Spania, Elveţia etc

Cărţi publicate: Decentralized Globalization, teză de doctorat (469 pagini) si Memorii, in Engleza;

Aceasta carte a fost tradusa si in Spaniola: La globalización se descentraliza:Libre mercado, fundaciones, sociedad cívica y gobierno civil en las regiones del mundo (în limba spaniolă), 2007; Globalizarea este descentralizată: Blocurile Libere, Fundaţii Americane, Societatea Civilă şi Atitudine Civică în Europa şi America Latină. Tot in Limba Spaniola, Globalizarea Se amplifica: laturi luminoase si obscure, în colaborare cu James W. Wilkie, 2011; Societatea civilă în USA, Mexic şi România (Civil Society in The United States, Mexico and Romania), 2015; Este Soros un traficant de influenţă, ori un filantropist? (American Philanthropy: Is Soros a Philanthropist Or A Robber Barron?), 2016; Visul american împlinit al Dr. Olga: Biografia unui emigrant transilvănean (Dr Olga’s American Dream Come True: Biography of A Transylvanian), 2017, Politica In Mexic din timpuri Coloniale, 2018.

Afilieri. Este membră de onoare al FILIALEI ZONALE AVRAM IANCU BRAD, din jud. Hunedoara, membra a California Faculty Association, Latino Caucus, din 2001; Cal State University Dominguez Hills Lector Reprezentant, Lecturer’s Representative, din 2004; , National Coalition for History’s (NCH) din USA, din 2007; AAUP (American Association of University Professors), din 2005; American Historical Association, din 1998; FEMU -Mexican Federation of University Women, din 2003; The Northern California Translators Association (NCTA), din 2002; UCLA Alumni Association, Life Member, din 2001; Holmby Park Advisory Board, Beverly Hills, din 2001; Northern California Translators Association (NCTA), din 2000; Feminist Majority Foundation (Founder, Feminist Alliance, UCLA Chapter), din 2000; Conference on Latin American History (CLAH), din 1998; PROFMEX-Consortium for Research on Mexico Board of Directors, din 1992.

Sincerely, Dr. Olga
My Books:https://wp.me/p29vEX-1tr Civic Engagement
Civil Society

And Philanthropy in The USA
Romanian & Mexico

PRESS RELEASE: https://wp.me/p4OAib-3n
My 14 Books: https://www.amazon.com/default/e/B00MDA5BZY?redirectedFromKindleDbs=true
PROFMEX DIRECTOR OF RESEARCH AND DEVELOPMENT: http://www.profmex.com

Book: http://www.decentralizedglobalization.com

https://www.amazon.com/Olga-Magdalena-Lazin/e/B00MDA5BZY/

GOTTA VOTE: https://amzn.to/2PeHOle

On YouTube: https://youtu.be/i8wXDcMY3qQ

Dr Olga Lazin Andrei PROFMEX Group

Owner: https://www.linkedin.com/groups/13563577/members

OLGA LAZIN on ACADEMIA ResearchGate: https://www.researchgate.net/profile/Olga_Lazin/

PUBLISH YOUR OWN BOOK With Dr. Olga https://wp.me/P29vEX-eN

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.